Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 08:18 - 0151: Лице и число на глагола в английски език (English Verbs - Person / Number)
Автор: angliiski Категория: Хоби   
Прочетен: 7703 Коментари: 0 Гласове:
0



Lice I chislo na glagola v angliiski ezik (English Verbs - Person / Number)
Използването на лицее начин да се организират местоименията, използвани като подлог на глагола, като лицатамогат да бъдат в единствено числоили множествено число.

Това е глаголна категория, изразяваща отношение на действието е неговия субект към говорещото лице. Субект на действието може да бъде
  • самия говорещ (1-во лице), 
  • неговия събеседник (2-ро лице) или 
  • лице (предмет), неучастващи в речта (3-то лице).
Първо лице: I, We
Тези местоимения се използват когато подлога е говорещото лице или група от тях.

Второ лице: You
Използва се когато става дума за лице или лица, за които се говори. В английски език няма разлика единствено и множествено число на второ лице, затова се изпозва една и съща форма и в двата случая.

Трето лице: He, She, It, They
Използва се когато става дума за индивид или нещо, което е извън разговора. В единствено число различаваме мъжки (male), женски (female) род и обектен (objects) род, докато в множествено число такова разделение няма.

Тези различия в отношенията се изразяват с личните форми на глагола в различните времена, а също и чрез местоименията. Формите за 1-во и 2-ро лице се отличават от формите за 3-то лице по това, че посочват определен субект на действието, докато формата за 3-то лице такова посочване не съдържа, поради което субекта на действието в този случай може да бъде изразен с което и да е съществително.

Формата за второ лице единствено число може да се използва в обобщаващо значение. Второ лице може да се използва вместо първо, за да се укаже за повтарящо се действие. Трето лице може да се използва вместо второ, когато говорещия, обръщайки се към събеседника си, някакси го игнорира и изключва от беседата, като по този начин придава на изказването си пренебрежителен оттенък.

Формата за първо лице множествено число може да се използва в обобщаващо значение, а също може да се използва вместо второ лице (единствено и множествено число) за изразяване на съчувствие и съпреживяване. Формата за трето лице множествено число може да се използва в обобщаващ смисъл или да се използва вместо 1-во лице единствено число за преднамерено отстраняване на говорещия и неговата замяна с обобщено действащо лице.

Категорията за лице, заедно с категориите за време и наклонение създават синтактическа предикативност - съществен признак на всяко изречение.

Говорейки за съгласуване на глагола-сказуемо по лице и число с подлога в изречението, трябва да се отбележи, че в английски език формите за лице и число са се съхранили само в някои от случаите и много често на различни лица и числа съответства една и съща форма на глагола. Например:
  • I see — аз виждам,  
  • you see — ти виждаш,  
  • we see — ние виждаме и т.н.
Затова в английското изречение лицето и числото, които следва да превеждат глагола, се определят по подлога, който в първо и второ лице се изразява с лични местоимения, а в трето лице - както с местоимения, така и със съществително.

Трябва да се помни, че в английски език личнете местоимения, изпълняващи функцията на подлог, никога не се изпускат, тъй като тяхното отсъствие не позволява да се определи лицето и числото на глагола-сказумо в изречението.
  • What will they do tonight?  — Те какво ще правят тази вечер?
  • They  will go to the cinema. — Те ще ходят на кино. Или Ще ходят на кино.
Ако на английски кажем "Will go to the cinema" (без "They"),  то пропуснатия подлог е невъзможно да бъде определен по сказуемото «will go», тъй като с тази форма на глагола се съгласуват и други лични местоимения:
  • he will go — той ще отива; 
  • you will go — ти ще отиваш; 
  • we will go — ние ще отиваме и т.н.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
© 1995 - 2010 Dimmiter Lаmbоv, All rights reserved!

Самоучител по английски език: Samouchitel po angliiski ezikimage

Източник: http://angliiski-ezik.blogspot.com/feeds/posts/default


Тагове:   език,   Person,   лице,   число,   Verbs,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angliiski
Категория: Хоби
Прочетен: 787236
Постинги: 104
Коментари: 5
Гласове: 65
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930